• Türk Uyku Tıbbı Derneği - TUTD
  • Naci Çakır Mah. 760 Sk. No:25/17
  • Çankaya / Ankara

Uyku ile ilişkili solunum bozuklukları - Uyku Apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında anormal solunumla kendini gösteren bir durumdur. Uyku apnesi olan kişiler uyurken nefeslerinde birden fazla uzun duraklama yaşarlar. Bu geçici solunum kesintileri, düşük kaliteli uykuya neden olur ve vücudun oksijen tedarikini etkileyerek potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Obstrüktif uyku apnesi (OSA), uyku sırasında meydana gelen tekrarlayan tam (apne) veya kısmi (hipopne) üst hava yolu tıkanıklığı epizodları ile karakterizedir. Bu olaylar genellikle kan oksijen satürasyonunda azalmaya neden olur ve genellikle uykudan kısa süreli uyanmalarla sona erer. Hasta uyku hali, onarıcı olmayan uyku, yorgunluk veya uykusuzluk semptomlarından şikâyetçidir. Hasta nefes tutma, nefes alıp verme veya boğulma ile uyanır. Yatak arkadaşı veya diğer gözlemci, hastanın uykusu sırasında alışılmış horlama, solunum kesintileri veya her ikisini birden bildirir.

Vücuttaki oksijen dengesini etkilemesi nedeniyle, tedavi edilmeyen uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp hastalığı ve felç dahil olmak üzere çeşitli kardiyovasküler sorunlar için tehlike yaratır.

Tedavi: Kilo vermek, sakinleştirici kullanımını azaltmak ve yan pozisyonda uyumak gibi yaşam tarzı değişiklikleri bazı OUA vakalarını çözebilir. Diğer bir yaygın tedavi, sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) veya iki seviyeli pozitif hava yolu basıncı (BiPAP) makinesinin gece kullanımıdır. Bu cihazlar, uyku sırasında hava yolunu açık tutmak için, havayı, bir maskenin içinden hava yoluna iter.